Motorcykelambulans räddar liv i Afrika

Det pågår för närvarande ett livräddningsprojekt med svenska motorcykelambulanser i flera länder i Afrika. Huvudsyftet är att hjälpa kvinnor att ta sig till sjukhus eller hälsocentral vid komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Den specialkonstruerade motorcykelambulansen kan ta sig fram i svår terräng och rädda liv.

Svenska motorcykelambulanser räddar liv i Afrika, där förlossningskomplikationer fortfarande skördar många liv. I många fall skulle modern, och kanske också barnet, klara sig om kvinnan bara kunde ta sig till en klinik i tid. I Sverige finns sedan några år tillbaka initiativet Eezer (hebreiska för hjälpare), och nu står 27 motorcykelambulanser i utsatta områden i Afrika redo att ta kvinnorna till en klinik för att rädda liv.

Motorcyklar som räddar människoliv

Initiativtagaren till projektet är Lars Klingsbo. Han arbetar med en biståndsorganisation som bland annat jobbar mot kvinnlig könsstympning. Vid ett besök i Kenya i samband med ett uppdrag upptäckte han hur svårt det var för gravida kvinnor på landsbygden att ta sig till sjukhus eller hälsocentral när de fick komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Kvinnorna tvingades gå flera mil, eftersom vägarna till och från byarna var för dåliga för bilkörning.

Då föddes idén med motorcykelambulanser: en vagn som kopplas på bakom motorcykeln.

– Just transporten är en flaskhals. Med motorcykel går det lätt att ta sig fram, och vagnarna kan vara placerade vid sjukhusen eller hälsoklinikerna, säger Lars Klingsbo.

Snart tillverkades den första prototypen, och idag rullar 20 motorcykelambulanser i utsatta områden i Afrika.

Läs mer om de svenska motorcykelambulanserna här: http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kultur/2019/10/Svenska-motorcykelambulanser-raddar-liv-i-Afrika/

Foto: Karin Pontén